Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PĚSTOVÁNÍ

  

POSTŘIK

  

MNOŽENÍ

  

ODRŮDY

  
čtěte níže
Téma

KDY OČKOVÁNÍ MERUNĚK A ROUBOVÁNÍ

Obsah

Co se děje po očkování

Při úspěšném roubování raší očko do 7 dnů.

Během vegetace začínají nové letorosty intenzivně růst a již v dalším roce je možné tvarovat na keři tažeň a odříznout přeroubovávaný keř. V roce roubování je vhodné z rostliny odstranit květenství, aby jednoleté dřevo nového letorostu vyzrálo. Dobře vyzrálé dřevo je hnědě zbarvené a při ohybu mírně praská.

Tento způsob roubování je velmi jednoduchý a představuje poměrně velkou jistotu úspěšného přeroubování.

Zdroj: Očkování vinné révy

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX - PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Ezedchýlová.

Dobrý den, užívám lék Detralex na posílení žil dvě tablety ráno. Dne 3.6. mám rezervovaný termín na 1. očkování proti Covidu. Mám dotaz, zda mohu užívat lék před očkováním, případně vysadit a jak dlouho před dnem očkování.
Je mi 66 let, lék detralex užívám dlouhodobě.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex nijak neovlivňuje účinky vankcíny proti COVID-19 a ani vakcína neovlivní účinky Detralexu. Takže není třeba přerušovat léčbu Detralexem z důvodu vakcinace proti onemocnění COVID-19.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex - příbalový leták

Očkovat nebo roubovat

Možností roubování a očkování révy vinné je několik, ale z praxe je vyzkoušené, že nejlepší je systém přeroubování zeleného letorostu révy vinné (takzvaně za zelena) na přelomu května a června.

Štěpování, respektive roubování je metoda vegetativního množení, při kterém uměle spojujeme štěp (očko, roub) z jedné rostliny se štěpem z jiné rostliny – po jejich srůstu pak vzniká nová rostlina. Štěpování se používá k úpravě vzrůstu a velikosti, umožňuje ušlechtilé odrůdě růst i v jiných půdních podmínkách odlišujících se od jejích normálních nároků, pomáhá vytvářet speciální tvary (příkladem jsou stromkové růže), u některých rostlin se využívá pro nemožnost jiné metody rozmnožení (řízkování). Při roubování se přenáší větší část stonku se dvěma a více očky, při očkování se na podnož přenáší zpravidla jen jediné očko. Existují různé způsoby roubování i očkování, řadíme sem tyto metody: roubování do rozštěpu; kopulace; očkování (nejčastěji do řezu tvaru „T“, Forkertovo); roubování na plocho; roubování na klínek; boční plátkování; roubování do boku (na kozí nožku), zlepšená (anglická) kopulace.

Zdroj: Očkování vinné révy

Roubování vinné révy

Zdroj: Roubování révy vinné - video

Postup očkování

Při červnovém roubování révy vinné používáme dřevitý („tvrdý“) roub, který naroubujeme do zeleného letorostu. Po rašení révy je vhodné vytáhnout z paty kmínku zelený letorost, který (aby se nevylomil) vyvazujeme ke kmínku přeroubovávané rostliny. Ideální tloušťka zeleného letorostu pro přeroubování je 5–8 mm.

K roubování se využívá jednoočkový roub, který se seřízne do klínku. Následně rozštípneme zelený letorost a roub postupně do připraveného rozštěpu zasuneme. Očka na roubu a podnoži by měla být postavená proti sobě. Roubové spojení pevně ovážeme roubovací páskou.

V místě roubování je vhodné ponechat list, který zabezpečuje jednak výživu roubového spojení a jednak může stínit roub a omezit vysychání. Horní část roubu není vhodné zamazávat štěpařským voskem. Jestliže dojde k ujmutí, projevuje se intenzivním slzením a vosk by se mohl vymáčet na očko a znemožnit rašení.

Zdroj: Očkování vinné révy

Očkování vinné révy

Zdroj: Roubování révy vinné - video

Vinná réva - řízkování

Zdroj: Roubování révy vinné - video

Očkování

V rámci pravidelného očkování se podává MMR vakcína, která obsahuje oslabené viry spalniček, příušnic a zarděnek. První dávka se podává po 15. měsíci věku dítěte a přeočkování se provádí za 6 až 10 měsíců po provedeném základním očkování.

Zdroj: Spalničky v dospělosti

Očkování

V České republice je pravidelné očkování proti spalničkám zavedené od roku 1969. Do roku 1975 se očkovalo jen jednou dávkou. Dnes se očkuje dávkami třemi. Je možné se navíc nechat znovu naočkovat proti spalničkám, pokud se člověk chystá na cestu do zahraničí, kde by mu toto onemocnění mohlo hrozit. Toto očkování výrazně napomohlo snížit počet nemocných. Epidemie spalniček se občas objeví, ale obvykle jsou způsobené tím, že si je lidé přivezli z cest do zahraničí, kde je toto onemocnění běžnější. Větší počet dětí onemocněných spalničkami mohou také způsobovat rodiče, kteří se snaží očkování vyhnout.

Po očkování se u dětí mohou během několika dnů (až 14 dní) objevit komplikace spojené s očkováním, a to zvýšená teplota, únava, drobná vyrážka atd.

Zdroj: Spalničky - obrázky

Pivoňka dřevitá

Pivoňka křovitá (Paeonia suffruticosa) se dá vysazovat jako kontejnerová rostlina od jara do podzimu. Už nyní se v zahradnických centrech nabízejí roubované rostliny s květem, můžete si proto udělat představu, jaká barva se vám bude líbit.

Prohlédnete-li si křovitou pivoňku, poznáte místo roubování podle srostlé kůry. Musí být alespoň patnáct centimetrů hluboko v zemi, jinak se může stát, že vám na keři vyrazí plané výhony.

Jáma pro výsadbu by měla mít 50 x 50 cm, vyplňte ji kvalitní zeminou s přídavkem dobrého kompostu. Protože pivoňka bude na stanovišti mnoho let, vyberte pro ni místo s rozmyslem. Rozroste se téměř do dvoumetrové šíře i výšky a přesazování nesnáší. Půdu vyžaduje propustnou a živnou (vzhledem k dlouhověkosti), teplejší chráněnou polohu na mírném slunci nebo v polostínu. Před zimou zakryjte každoročně dřevitou pivoňku po obvodu kořenového balu chvojím.

Zdroj: Pivoňka

Listové těsto s tvarohem a meruňkami

Ingredience: 500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 6 meruněk

Technologický postup: Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 x 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Sladké plněné knedlíky

Ingredience: 10–15 g cukru krupice, cukr moučka na posypání, 17 g kvasnic, 1 meruňková marmeláda, 2 plechovky kompotovaných meruněk, 250 ml mléka, 500 g hrubé mouky, 1 lžička solamylu, špetka soli, 1 vejce, zakysaná smetana na přelití

Postup: Z mléka, kvasnic, cukru a špetky soli necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce a hrubou mouku a zaděláme těsto, které necháme hodinu a půl kynout na teplém místě. Mezitím si necháme okapat meruňky (šťávu nevylíváme, použijeme na omáčku). Z tohoto množství uděláme 11 ovocných knedlíků, tudíž si oddělíme 22 půlek meruněk. Zbylé meruňky pokrájíme na malé kousky, zalijeme trochou slité šťávy a necháme trochu povařit, poté rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme dle chuti marmeládu, přilijeme ještě trochu šťávy a zahustíme solamylem, necháme 5–10 minut provařit. Vykynuté těsto rozdělíme na 11 stejných dílů a necháme ještě 10 minut kynout. Poté plníme a tvoříme ovocné knedlíky, je lepší, když se meruňky obalí v mouce, pak nekloužou a knedlík lépe drží. Takto připravené ovocné knedlíky necháme ještě 20 minut kynout přikryté utěrkou. Vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 5 minut pod pokličkou, poté otočíme a vaříme dalších 5 minut, již však nepřikrýváme pokličkou. Raději vaříme na dvě várky, je lepší, když ovocné knedlíky mají prostor, pak krásně nabydou. Knedlíky hned po vyjmutí propichujeme.

Zdroj: Plněné knedlíky

Koláč s tvarohem a meruňkami

Ingredience těsto: 40 g másla nebo Hery, 4 žloutky, 250 g cukru, 300 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků

Ingredience náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1/3 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), trocha mléka, strouhaný kokos, meruňky

Postup: Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Do velké dortové formy vymazané sádlem a vysypané strouhaným kokosem se rozetře část těsta, na ně se rozetře tvarohová náplň. Na tvaroh se naskládají čtvrtky meruněk a navrch se rozetře zbytek těsta. Po upečení a zchladnutí můžete koláč pocukrovat.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Moučník z bílků

Ingredience: 7 bílků, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce rozinek nebo pokrájených sušených meruněk, 2 lžíce krájené čokolády na kousky, 5 lžic oleje, špetka soli

Postup: Bílky mírně osolíme a našleháme s cukrem. Pak lehce do těsta vmícháme mouku a vše ostatní, už nešleháme. Pečeme ve vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formě v předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C, pak zmírníme a dopékáme dalších 10 min na 100 °C, až se vpíchnutá špejle nelepí. Tato bábovka oproti jiným bílkovým těstům neklesne, je možné ji péct i jako řezy na plechu ve vyšší vrstvě z dvojité dávky. Bílky, které právě nepotřebujeme, si schováme v lednici ve skleničce se šroubovacím víčkem. Na víčku si udělejte čárku, když do skleničky přidáte bílek, abyste věděli, kolik jich tam je. I po měsíci jdou takto uskladněné bílky našlehat. Jinak je možné je i zvážit. Jeden bílek má přibližně 25–30 g.

Zdroj: Rychlý moučník

Jak omladit starou meruňku

U staré meruňky lze růst pouze usměrnit výchovným řezem. V letech s nižší úrodou stromy více narůstají, a pokud vynecháte letní řez, vytvoří nadměrně dlouhé jednoleté výhony, které dosahují délky 80–120 cm. Na rozdíl od jabloní je u meruněk (a vlastně u většiny peckovin) nástup do plodnosti o rok kratší: V prvním roce letorosty vyrůstají a současně se na nich zakládají květní pupeny, které hned v následujícím roce plodí. Jenže to platí u výhonů přiměřené délky (20–30 cm). U dlouhých výhonů se květní pupeny zakládají jen ve vrcholových částech, dolní jsou často holé nebo jen s listovými pupeny. Plodnost může být stále vysoká, ale plody jsou drobné a méně chutné. Tomu však lze předejít pomocí takzvaného Šittova řezu: Když letorosty narostou do přiměřené délky (20–30 cm), zaštípněte jejich vrchol nehtem. Toto udělejte zpravidla již v druhé polovině května, případně i později. Tím vyvoláte žádoucí tvorbu bočního předčasného obrostu, na němž se květní pupeny založí daleko ochotněji než na nadměrně dlouhých letorostech. Květní pupeny na předčasném obrostu pak kvetou v následujícím roce o 3–5 dní později než na „starém“ dřevě. To může být při nepříznivém počasí s pozdními jarními mrazíky v průběhu květu značným přínosem pro uspokojivou sklizeň i v méně příznivých letech. Takže ořežte jen suché větve, meruňka zmlazování nesnáší, dostane klejotok a uschne.

Zdroj: Stříhání peckovin

Množení

Kaktusy lze rozmnožovat dvěma způsoby. Vegetativně (řízky) a generativně, tedy výsevem.

Výsevem

S výsevem se začíná v březnu a dubnu a provádíme jej do speciálního substrátu, to znamená 2 díly jemného písku a 1 díl zeminy. Vyséváme do plastových boxů (provizorně lze použít obal od nanukového dortu, v němž jsou odtokové díry), osvědčila se také akvária, terária a zavařovací lahve. V nich vytvoříme mikroklima skleníku. Semena vyséváme na povrch substrátu, ten má výšku asi 2 cm. Musí být dobře nasáklý vodou. Zasypávat můžeme pouze semena opuncií. Uzavřenou láhev či plastovou krabičku překrytou víčkem dáme na teplé, světlé místo. Přímé slunce nám semena či sazeničky může zničit. Chladnomilné druhy klíčí při teplotách okolo pětadvaceti, teplomilné druhy při teplotách nad 30 °C. Po vyklíčení sazenice přikryjeme víkem, které je schopné větrat (má otvory). Poprvé přesazujeme, až mají sazenice půl centimetru. Substrát by měl být stále vlhký, po vyklíčení zavlažujeme pravidelně podmokem. Na přímé slunce můžeme rostliny dát až po roce či dvou.

Vegetativně

Kaktusy často tvoří odnože či větvičky. Mnohé druhy mají na odnožích takzvané čekací kořeny. Takové odnože je možné oddělit od mateřské rostliny a zasadit do suchého substrátu. Nikdy odnože, které oddělujeme řezem, nesázíme do vlhkého substrátu. Necháme ránu pořádně zaschnout, nejlépe 2 týdny, kdy se vytvoří takzvaný kalus. Pak sázíme do suchého substrátu. Umístíme do teplého prostředí s nepřímým slunečním zářením a často rosíme.

Roubování

Gymnocalycium množíme roubováním, protože je to velmi choulostivý druh. Tyto kaktusy se roubují nejčastěji na druh rodu Echinopsys, a to tak, že se odřízne vrchní část podnože, přibližně asi 3 centimetry, a na ni se přiloží kaktus, který chceme roubovat, oříznutý tentokrát z druhé strany. Poté roub přimáčkneme například gumičkami nebo jej můžeme zatížit. Asi po 2 týdnech začne roub růst.

Zdroj: Gymnocalycium mihanovichii

Vánoční hovězí líčka na černo

Ingredience: 1 kg hovězích líček, 100 g špeku, 1 mrkev, 250 g celeru, 2 petržele, 1 cibule, 500 ml červeného vína (sladkého), 300 ml hovězího vývaru, olej, sůl, pepř mletý, pepř celý, bobkový list, nové koření, tymián (sušený), cukr, čokoláda, 2 lžíce povidel, 1 lžíce šípkové marmelády, 1 švestkový perník s čokoládou, 4 lžíce sušených švestek, 1 lžíce sušených brusinek, 2 lžíce sušených meruněk, 1 lžíce rozinek, 3 lžíce půlených oloupaných mandlí

Technologický postup: Hovězí líčka očistíme, omyjeme a prošpikujeme polovinou slaniny. Takto připravená líčka orestujeme, vyjmeme, osolíme a opepříme. Do hrnce, ve kterém jsme restovali líčka, přidáme nakrájený zbylý špek, nasypeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, kterou restujeme dozlatova, a přidáme cukr, aby nám vznikl karamel. Poté okořeníme (pepř mletý, pepř celý, bobkový list, nové koření, tymián) a líčka podlijeme vývarem a 1/3 červeného vína. Přivedeme k varu a dusíme do poloměkka. Necháme zchladnout, přiklopíme poklicí a dáme na dva dny do lednice rozležet. Po dvou dnech přivedeme k varu a dusíme doměkka, měkké maso vyjmeme, přilijeme zbytek červeného vína, povidla, šípkovou marmeládu, nastrouhaný perník, čokoládu a vše důkladně provaříme. Podle potřeby můžeme dohustit strouhaným perníkem nebo naopak zředit vývarem. Až máme omáčku provařenou, tak ji přecedíme a přidáme sušené švestky, sušené brusinky, sušené meruňky, hrozinky, mandle, přidáme líčka a povaříme cca 5 minut. Takto připravená líčka podáváme s houskovým knedlíkem nebo třeba s vánočkou. Tento recept se výborně hodí na vánoční svátky.

Zdroj: Hovězí líčka

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


Vinna-reva-pestovani

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP