Pro snížení výnosu a tím dosažení špičkové kvality se hrozny mezi polovinou července a srpnem prořezávají. Obdělávání půdy a opatření na ochranu plodin se podle potřeby opakují. Přibližně v polovině srpna hrozny dosáhly své plné velikosti a dochází k plnění hroznů. Koncem srpna, začátkem září hrozny změknou. Od tohoto okamžiku je počasí zvláště důležité pro kvalitu hroznů a pozdějšího vína. Práce na vinici se v srpnu omezují na prořezávání dlouhých výhonů a odstraňování poškozených hroznů. Odkrývání zóny hroznů začne v srpnu. Listy se odstraňují ručně, aby se zlepšilo vystavení hroznů světlu a větrání.
Ve svém příspěvku MALÁ TVORBA HROZNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk .
Vinná réva pěkně kvete vytváří se hrozny, při dozrání je však úroda velmi malá, vytvoří se jenom několik málo skutečných kuliček hroznů. Jsou však sladké a zdravé.
Děkuji za radu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.
V závislosti na stupni zralosti hroznů, počasí, oblasti, lokalitě a odrůdě hroznů (rané, střední nebo pozdní zrání) začíná sklizeň v září a končí v říjnu. Výjimkou je sklizeň hroznů pro výrobu ledového vína, která probíhá v listopadu a prosinci. Jednou z posledních prací tohoto roku je přihrnutí vinné révy, kdy se roubované plochy vinné révy zakryjí zeminou, aby byly chráněny před mrazem. V tuto dubu lze také do přihrnutí přidat organické hnojivo.
V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Na rajčatech při dozrávání zůstávají zelené prstence kolem stopky, což je údajně způsobeno špatnou výživou. Poradí někdo čím přihnojit nebo roslinám schází? Při výsadbě jsem dala k rostlinám hnojivo určené pro rajčata a papriky a později jsem přihnojila kopřivovou jíchou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Nedozrálé vršky rajčat kolem stopky, které zůstávají zelené, i když zbytek rajčete je již červený může mít několik různých příčin.
1. Teploty pod 15 stupňů.
2. Příliš zhutněná půda a příliš vlhká půda inhibují kořenový systém, který omezuje zrání ovoce.
3. Půda s nízkou hladinou draslíku s nedostatkem organické hmoty a vysokým pH.
4. Virová onemocnění.
5. Silné zamoření molicí.
Některé odrůdy rajčat jsou jednoduše náchylnější k této poruše než jiné.
Provádí se na konci dozrávání plodů, 2 týdny před sklizní. Odstraňte přebytečné listy, které plody přímo stíní – budou pak lépe větrat a budou zdravější odolnější proti plísni šedé. Přímý přístup slunce zlepšuje vybarvení plodů a zvyšuje obsah aromatických látek. Odkrytím hroznů se však cukernatost nezvýší. Závažnou chybou je naopak nadměrné vytrhávání listů, které může oddálit zrání a snížit cukernatost plodů. K fotosyntéze nejvíce přispívají zdravé listy v blízkosti hroznů, takže z těchto výhonků nejsou nikdy odstraněny více než 3 listy.
Ve svém příspěvku HROZNOVÉ VÍNO VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubíková Helena.
Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MARIE HLAVSOVÁ.
Vážení, druhým rokem vlastní dcera zakoupený domeček, samozřejmě jsme převzali i pnoucí vinnou révu, hrozny zelené, fialové. Loni docházelo k tomu, že úroda byla docela dobrá, ale hrozny dozrávaly pomalu. Myslíme si, že splňujeme veškerá doporučení i slunné místo, hnojení....zalévání...Víno má vždy velmi mnoho listů a pod nimi se ukrývají hrozny...Mají se kolem listy ostříhat aby sluníčko pomohlo dozrávání. Letos to vypadá také na slušnou úrodu s možností konzumace, jinak víno nevyužíváme. Mám obavu, že dozrávání bude opět pomalé, poraďte. Jak sklizeň nejen uspíšit, ale i hrozny sklízet, aby byly sladké a chutné, jaká je to odrůda to bohužel nevíme...Děkuji. Hlavsová
Teprve po odkvětu se začíná projevovat napadení plísní šedou, botrytidou. Největší škodu pak způsobuje na hroznech v době dozrávání, kdy plody začnou hnít a znehodnocují se. V době tvorby hroznů se proti této plísni aplikuje postřik fungicidy, například s účinnou látkou iprodione či tolyfluanid (Rovral, Euparen, Ronilan). Do postřiku je vhodné přidat smáčedlo, například jar. Náchylnější jsou odrůdy, jejichž bobule mají jemnou slupku. Preventivním opatřením je vhodné stanoviště pro pěstování révy, udržování dostatečně vzdušných keřů a také vhodná výživa. Přemíra dusíku vznik choroby podporuje, prevencí je naopak dostatek vápníku, hořčíku a draslíku.
Pěstování a vedení vinné révy je pro mnohé zahrádkáře opravdovou vášní. Révu lze ji vysadit, stejně jako chmel, u některých zahradních staveb nebo si můžete založit přímo malý vinohrad, kde se rostliny pnou po drátu napnutém mezi dvěma dřevěnými kůly.
Révě se budete muset věnovat jak během zimy, tak v průběhu léta, kdy začínají růst postranní výhony. Jestliže ji pěstujete nikoli jako rostlinu okrasnou, ale užitkovou, dohlížejte i na kvalitu hroznů. To si zpravidla žádá jejich redukci zhruba o třetinu.
U révy vinné se rozlišují dva základní řezy, které se běžně používají na rodinných zahradách a mají dlouhou tradici. Jde o řez na hlavu a řez na čípek.
Řez na hlavu: Při tomto řezu každý rok odřízněte odplozené staré dřevo až na jeden nebo dva pupeny. Z nich během další sezony vyrostou nové plodné výhony. Tento způsob řezu každý rok opakujete a rostlinu tím zbavujete dřeva, které již nemá pro produkci kvalitních hroznů žádný význam. Jednoduše řečeno, révu zmlazujete.
Řezem na čípek: Jím zkracujete odplozené výhony na jedno až dvě očka. Hlavní termín řezu spadá do období zimy. Ovšem i v létě rostlina potřebuje vaši péči, jsou nutné redukce bobulí v hroznu a zaštipování listů okolo plodů v době dozrávání. Stejně tak nezapomeňte redukovat výhony druhého řádu, aby se réva zbytečně nezahušťovala.
V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V. Žitek.
Na hroznu bílého vína ve skleníku se objevil šedivý povlak.Předpokládám, že se jedná o nějakou plíseň. Poradí mi někdo, čím bych měl hrozny ošetřit? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Šedý povlak bude nejspíše padlí révy vinné. Porovnat to můžete s těmito fotografiemi, na kterých je vidět padlí révy vinné: https://www.google.com/imag…
Je to onemocnění způsobené houbovým patogenem Erysiphe necator a projevuje se jako popelavě šedý až bílý práškový výrůstek na zeleném pletivu révy. Postihuje jak stolní hrozny, tak vinné hrozny. Pokud se nekontroluje, může způsobit vážné ztráty na úrodě a zhoršit kvalitu vína. Efektivní ochrana fungicidy začíná už na jaře. V pozdějších etapách vývoje hroznů je již obrana ztížena dodržováním ochranných lhůt před sklizní. Proti padlí se používají fungicidy Discus, Dynali, Kumulus, Topaz nebo VitiSan.
V závislosti na odrůdě začíná redukce hroznů koncem července nebo začátkem srpna, aby se snížil výnos a zvýšila se kvalita. Obdělávání půdy a postřik vinné révy v srpnu se opakuje jako v červenci, až do doby, kdy se hrozny uzavřou, to bývá kolem poloviny srpna, to znamená, že bobule dosáhnou své plné velikosti. V tuto dobu, když plody začnou dozrávat, je ochrana rostlin pomocí postřiků obvykle zastavena. Práce na vinici se od té doby omezují na řezání a výsev trvalé zeleně a odstraňování poškozených hroznů. V srpnu začíná odkrývání zóny hroznů. Listy se ručně otrhávají, aby se zlepšilo vystavení hroznů světlu a větrání.
V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ HROZNŮ VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Beníšek.
V období dozráváníhroznů dochází k postupnému modrání (černání?) bobulí a zastavení jejich vývoje a mám pocit, že se naopak začínají zmenšovat. Začíná to právě nyní (cca 10.8.), některé hrozny jsem už utrhl a vyhodil. V roce 2015 dozrálo snad jenom 5% úrody. Před dozráním je vše v pohodě a pak to začne..
Děkuji za radu.
Martin Beníšek
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Zkuste provést postřik přípravkem Melody Combi. Příští rok, hned po odkvětu aplikujte postřik některým z těchto přípravků: FOLPAN, CUPROXAT, či DITHANE.
Předjarní řez zdřevnatělých částí révy vinné je pouze úvodem k četným ošetřovacím řezům v létě. Pro získání chutných a zdravých hroznů nesmíme zanedbávat velmi pečlivý letní střih zelených částí keře, a to až do pozdního podzimu.
Příliš mnoho výhonů a listů ponechaných během vegetace vede vždy k výraznému zhoršení kvality sklizených hroznů.
Ve svém příspěvku VYLAMOVÁNÍ ZÁLISTKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bruno Wagner.
Zdravím Všechny, je třeba myslet na to objevili se padlí , šedá plíseň,to je čas kdy se může pokazit celá úroda hroznů,letos je obzvláště dobrá, takže čím a jak často stříkat? Díky za dobrou radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel AAa.
Dobrý den. Tak jsem vylámal fazochy a zakrátil za hroznem. Problém vznikl letos poprvé že na nově narostlých fazocích po prvním vylámání jsou nové hrozny s květy. Bude mírná zima nebo jen síla rostliny? Extra jsem nehnojil tak se ptám proč? Má někdo stejnou zkušenost? Je Červenec 23/23.
Občas se stane, že dýni sklidíme trochu brzy. Dokud není rozřezána, může dozrát ve světlé a teplé místnosti asi 2-3 týdny. Barva slupky plodu by pak měla během této doby zesílit. Po dokončení procesu dozrávání můžete dýni skladovat ve tmě v chladném sklepě.
Ve svém příspěvku PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla Večeřová.
Mám ve skleníku asi 10 let1 ks révy velkoplodé - odrůdu nevím, nahodilý kup. Na jaře prostříhávám, ale stejně má asi 50 sřapců hroznů. Kolik jich mám nechat, aby dozrály?
Děkuju za odpověď. Večeřová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich Česák.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak vypěstovat kmínek u vinné révy vysoký asi 80 cm z jehož
vrcholu bych už ohýbal tažně do stran.Vypěstoval jsem si sazenice zřízků a některé
sazenice jsem si koupil. Ty vypěstované doma jsem loni napodzim uložil do sklepa
letos jsem je znova nasázel ven zkrátil jsem výhony na 2 očka. Nyní mi rostou jak
na těch vypěstovaných doma,tak i na kupovaných dva výhony, jeden delší jeden kratší.
Chtěl bych se zeptat jak postupovat dále abych založil ten kmínek jako to je na vinicích. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Při péči o vinnou révu nezapomínáme ani na odstraňování neplodných letorostů na starém dřevě a na dodatečné vylamování zálistků. Osečkování totiž podporuje zvýšenou tvorbu zálistků. Zálistky jsou u révy vinné velmi důležité. Mladší listová plocha zálistků vytváří asimiláty, které réva vinná využívá pro zrání hroznů a tvorbu zásobních látek na přezimování. Zálistky se však odstraňují v zóně hroznů, aby ji příliš nezahušťovaly. Nad nejvýše postaveným hroznem se pak zálistky opět nechávají. Tyto zálistky se dále také osečkovávají, aby se udržel požadovaný tvar listové stěny keře.
Zálistky se nejčastěji vylamují ručně, bez použití zahradnických nůžek. Zálistky jsou citlivé na napadení houbovými chorobami, zejména plísní révy a padlím révy. Až do konce vegetace je důležité udržovat jejich zdravotní stav v pořádku a provádět účinnou ochranu proti houbovým chorobám.
Odlistění révy je také velmi důležitým opatřením péče prováděným v létě: V zóně hroznů se odřezávají jednotlivé listy. Hrozny po dešti rychleji vysychají a nejsou tak snadno napadeny plísní šedou. Kromě toho jsou bobule lépe vystaveny, a proto vytvářejí více cukru a chuťových látek. Modré odrůdy révy vinné také tvoří více pigmentu, což vede k lepšímu vybarvení bobulí.
U pozdně dozrávajících lián pěstovaných na prosluněných jižních stranách však buďte opatrní: Bobulím chvíli trvá než si zvyknou na přímé slunce. Musí si k tomu vytvořit ochrannou voskovou vrstvu. Pokud ulomíte příliš mnoho listů najednou a bobule ještě nebudou mít plně vyvinutou ochrannou voskovou vrstvu, spálení sluncem může na nich způsobit hnědé skvrny. Proto je lepší odstraňovat listy po troškách v intervalu dvou až tří týdnů. Všimněte si také, že ne všechny hrozny na stejné révě dozrávají ve stejnou dobu. Sklizeň často trvá až dva týdny.
U bílého vína a stolních hroznů počkejte, až slupka zezelená a zprůsvitní. U tmavých odrůd se barva mění od červenofialové až po sytě modrou. Při velmi velkém zatížení ovocem byste měli v červnu/srpnu vyříznout část hroznů – to je příznivé pro kvalitu ovoce ostatních hroznů, protože je réva lépe vyživí.
Začátkem června dochází k rozkvětu hroznů. Načasování kvetení révy může také zhruba předpovědět dobu sklizně – protože doba mezi rozkvětem a sklizní je za normálního počasí zhruba tři měsíce. Po odkvětu vinné révy se vylamují nebo zaštipují mladé výhonky, které mezitím narostly kolem 40 cm. Poté se zapletou do drátěného rámu, aby se tam mohly ukotvit a vítr je neodlomil.
U velkých až středních odrůd tykve, jako je Butternut, Hokkaido nebo Muscat de Provence, je tykev považována za zralou, když:
při poklepu zní dutě;
základ stonku je pěkně dřevnatý;
slupka má sytě žlutou, oranžovou nebo zelenou barvu.
To poslední však neplatí pro všechny odrůdy dýní bez omezení. Například máslová dýně mění barvu poměrně zřetelně ze zelené na béžovou. Naopak barevná změna při dozrávání u odrůdy Muscat de Provance z velké části chybí. Zde je pouze zelená barva trochu intenzivnější a tykev je jasně lesklá.
Najít správný čas sklizně je u spíše malých odrůd dýně, jako je Patisson, opravdu obtížné.
Zelené výhonky révy lze odstranit (vylomit), pokud jsou nadbytečné. Toto je zpočátku možnost pro jednoleté a dvouleté mladé révy. V prvním roce vylamujte na jednom výhonu, ve 2. roce vylamujte spodní výhony od země a v horní části révy ponechejte pouze 2-3 výhony. U starší révy lze odstranit všechny přebytečné výhony a výhony, které vyrůstají na starém dřevě (dvouleté a víceleté dřevo) většinou bez hroznů (neplodné výhonky), pokud nejsou použity k zmlazení. Kromě toho lze výhonky ještě odstranit, pokud se jich na některých místech vytvoří příliš mnoho. Tyto práce by se měly provádět až po pozdních mrazech. Pokud nejsou výhony příliš dlouhé, lze je snadno prudkým trhnutím utrhnout.
Zelené letní výhonky se zkracují nebo završují po odkvětu révy, kdy se tvoří bobule. Podle vzrůstu se na vrchním hroznu nechá 2-6 listů a pak se výhon odřízne ostrým nožem nebo nůžkami. Poté se však vytvoří další boční výhony, které se pak opět zkrátí na dva listy. Tato práce se zkracováním vyžaduje hodně porozumění, ale lze ji také vynechat. Zlepšuje však výživu hroznů a přináší světlo a vzduch do domácí révy.
Zálivka se provádí, když zelené výhonky začínají dřevnatět, což je přibližně od konce července do poloviny srpna, čímž napomáhá zralosti hroznů. Zabrání se dalšímu růstu výhonů a hroznům se více dodají živiny. To je možné u všech převislých a dlouhých výhonů, ale nemělo by to být provedeno tak, aby hrozny visely zcela volně a nezůstalo dostatek olistění. To se nejlépe provádí pomocí nůžek. Výhonky, které se používají k řezu pro zmlazení nebo podobně, se tolik nezkracují.
Hrozny, spolu s mnoha dalšími druhy ovoce, jako jsou například jablka, pomeranče a grapefruity, obsahují ve své slupce přirozené kvasinkové spóry.
U hroznů je důležité je nemýt, protože to vymyje kvasinky, které se pokoušíte pěstovat. Hrozny normálně ručně rozdrťte a umístěte do nádoby pokryté tenkou tkaninou. Ponechejte nerušeně po dobu tří dnů. V tekutině byste měli začít vidět malinkaté bublinky, což znamená, že kvasinky rostou. Pokud je vše zdravé a jsou vidět bublinky, tak do tekutiny zamíchejte pšeničnou mouku do zhoustnutí a ponechte hroznový kvásek při pokojové teplotě po dobu 24 hodin. Pro rozmnožení přidejte následující den šálek mouky a šálek vody. To samé udělejte i další den nebo dva. V tuto chvíli byste měli mít hutný kvásek.
Když budete experimentovat s různými plody (a dokonce i rajčaty!), zjistíte, že každý druh kvásku má trochu jinou chuť. Najděte si ty, které se vám nejvíce líbí. Nezapomeňte, že musíte použít domácí nebo divoce rostoucí ovoce, protože plody, které si koupíte v obchodě, budou pokryty pesticidy, voskem a kdo ví, čím dalším - pravděpodobně na nich nebude tolik kvasinek, aby se to povedlo.
Mezi hlavní úkony péče o vinnou révu patří i takzvané osečkování neboli zakracování letorostů. V červenci letorosty ještě neukončily svůj růst a mohou se ohýbat či převěsit, proto letorosty nad horním drátem musíme zalomit. Jejich délka by měla být asi 120–150 cm. Neprovedeme-li osečkování, změní se solární plocha keře v neprospěch zastíněných listů, které málo asimilují a spotřebovávají svoje asimiláty k dýchání. Tím vzniká nadměrné množství kyseliny jablečné a snižuje se kvalita hroznů, následně hůře vyzrávají i letorosty. Osečkování provádíme v letních měsících 2–3x. Přitom stále nezapomínáme na odstraňování neplodných letorostů na starém dřevě a na dodatečné vylamování zálistků.
Koncem května nebo začátkem června vylamujeme všechny nepotřebné větve, především ty bez květenství. Z každého pupenu má vyrůst pouze jedna větev, proto ty vyvíjející se z náhradních (postranních) pupenů odstraníme. Kromě plodonosných větví ponecháváme na keřích vegetativní výhony, které budou potřeba v příštím roce na rekonstrukci keřů. Jedná se o tzv. náhradní výhony, na kterých bude keř plodit v následujícím roce. Odstraněním přebytečných výhonků se zlepší výživa zbývajících výhonků, stejně jako přístup slunečního záření a provětrání keřů. Po odkvětu ještě jednou zkontrolujeme počet výhonů a nasazené hrozny. Na každé větvi ponechte dva hrozny a v případě velkoplodých odrůd jen jeden, nejlépe vyvinutý. Velkoplodé dezertní odrůdy, jako je Arkadia (velmi úrodná), vyžadují silné snížení výnosu. Zanedbání této úpravy způsobuje, že ovoce je vodnaté, málo sladké a není chutné. Snížit výnos potřebují i odrůdy s pozdější dobou zrání, jako je Alden, Hibernal, Sibera. Menší plodnost keřů způsobuje, že plody dozrávají dříve a hromadí se v nich více cukru. Jak tento postup správně provést se můžete podívat zde: zelené práce ve vinohradu.
Důležité je také provádět redukci hroznů. Jak se provádí, můžete vidět zde: redukce hroznů video.
V období dozráváníhroznů dochází k postupnému modrání (černání?) bobulí a zastavení jejich vývoje a mám pocit, že se naopak začínají zmenšovat. Začíná to právě nyní (cca 10.8.), některé hrozny jsem už utrhl a vyhodil. V roce 2015 dozrálo snad jenom 5% úrody. Před dozráním je vše v pohodě a pak to začne..
Děkuji za radu.
Martin Beníšek
Vinná réva pěkně kvete vytváří se hrozny, při dozrání je však úroda velmi malá, vytvoří se jenom několik málo skutečných kuliček hroznů. Jsou však sladké a zdravé.
Děkuji za radu
Na rajčatech při dozrávání zůstávají zelené prstence kolem stopky, což je údajně způsobeno špatnou výživou. Poradí někdo čím přihnojit nebo roslinám schází? Při výsadbě jsem dala k rostlinám hnojivo určené pro rajčata a papriky a později jsem přihnojila kopřivovou jíchou.
Vážení, druhým rokem vlastní dcera zakoupený domeček, samozřejmě jsme převzali i pnoucí vinnou révu, hrozny zelené, fialové. Loni docházelo k tomu, že úroda byla docela dobrá, ale hrozny dozrávaly pomalu. Myslíme si, že splňujeme veškerá doporučení i slunné místo, hnojení....zalévání...Víno má vždy velmi mnoho listů a pod nimi se ukrývají hrozny...Mají se kolem listy ostříhat aby sluníčko pomohlo dozrávání. Letos to vypadá také na slušnou úrodu s možností konzumace, jinak víno nevyužíváme. Mám obavu, že dozrávání bude opět pomalé, poraďte. Jak sklizeň nejen uspíšit, ale i hrozny sklízet, aby byly sladké a chutné, jaká je to odrůda to bohužel nevíme...Děkuji. Hlavsová
Na hroznu bílého vína ve skleníku se objevil šedivý povlak.Předpokládám, že se jedná o nějakou plíseň. Poradí mi někdo, čím bych měl hrozny ošetřit? Děkuji.
Zkuste provést postřik přípravkem Melody Combi. Příští rok, hned po odkvětu aplikujte postřik některým z těchto přípravků: FOLPAN, CUPROXAT, či DITHANE.
Zdravím Všechny, je třeba myslet na to objevili se padlí , šedá plíseň,to je čas kdy se může pokazit celá úroda hroznů,letos je obzvláště dobrá, takže čím a jak často stříkat? Díky za dobrou radu.
Mám ve skleníku asi 10 let1 ks révy velkoplodé - odrůdu nevím, nahodilý kup. Na jaře prostříhávám, ale stejně má asi 50 sřapců hroznů. Kolik jich mám nechat, aby dozrály?
Děkuju za odpověď. Večeřová
Dobrý den
prosím o raduů: mám ve sleniku víno a letos mimořadně velkou urodou hroznů ala nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a schnout Děkuji za radu.
Prosím o radu, co chybí vinné révě - Muškát zlatý a Nero. Bobule se scvrkávají, a to hlavně ve spodní části hroznu. Nedostávají výživu, protože i střapce hnědnou, slábnou a usychají. Děkuji.
Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková
Prosím o radu.
Co mám udělat s vinnou révou,která by měla pěkný výnos,ale na hroznu mezi dobrými kuličkami jsou kuličky špatné-hnědé do šeda(viz foto) .Hlavy jsou 2 u zdi k jižní straně.Myslím si,že je to asi nějaká plíseň.......
Révu vinnou pěstuji ve Strakonicích. Velmi dobře se hrozna vyvinou do stadia, kdy jsou velikosti špendlíkových hlaviček ( v současné dobė), pak se ale část přestane vyvíjet a v cílovém stavu je na hroznu vyvinuta jen 1třetina, max. 1 polovina bobulí.
Proším o informaci, o jakou chorobu se jedná a čím se to dá napravit.
Dékuji vámza informaci.
L. Dostál, Strakonice